Συμπεράσματα σεμιναρίου για γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες

Της Αναστασίας Αδάμ

Με πρωτοβουλία της Διάδρασης-Εργαστήριο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας στις 22/11/2015 έγινε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Αφήγηση εμπειριών ζωής γονέων, ατόμων με ειδικές ικανότητες και ανάγκες. Μύθοι και πραγματικότητα».

Tο απόγευμα αυτό δεν πήραν το λόγο ειδικοί που μέσα από έρευνες, στατιστικές και επιστημονικά εγχειρίδια μετέφεραν τις γνώσεις τους στους γονείς, αλλά ειδικοί που ο επιστημονικός τους λόγος ήταν συνδυασμένος με το προσωπικό τους, μοναδικό, βίωμα!

Η ψυχολόγος και συντονίστρια της συζήτησης Αναστασία Αδάμ στην ομιλία της:

Μας κάλεσε να μη δεχτούμε το πρόβλημα του παιδιού μας ως κάτι αναπόφευκτο και μοιραίο αλλά ως ευκαιρία ανάδειξης των θετικών, μοναδικών ικανοτήτων που το δικό μας παιδί διαθέτει και η μεταξύ μας σχέση με αυτό.

– Μας κἀλεσε να μη ξεχάσουμε τον εαυτό μας, παραδεχόμενοι ότι είμαστε πρώτα άνθρωποι, μετά γονείς και τέλος γονείς παιδιών με ειδικές ικανότητες και ανἀγκες.

Ο Χρυσόστομος Παπασπύρου, διευθυντής του σχολείου κωφών και βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής, γλωσσολόγος, μίλησε ως επιστήμονας και παιδαγωγός αλλά και ως κωφό παιδί που μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα σε μία οικογένεια ακουόντων, πηγαίνει στο σχολείο, παίζει, σπουδάζει, παντρεύεται, διαχειρίζεται τον κοινωνικό αποκλεισμό και συνεχίζει να μάχεται μαζί με τους κωφούς μαθητές του για το δικαίωμα στην αυτοπραγμάτωση.

Η Γεωργία Τσούμπα, ψυχολόγος και μητέρα διδύμων παιδιών στο αυτιστικό φάσμα, μίλησε ως μητέρα, αναπτύσοντας τη διαδρομή της με τους γιούς της, τα συναισθήματα, τις σκέψεις της, τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εμπόδια που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει, δίνοντάς μας τροφή για σκέψη, ενδυνάμωση της συνειδητότητας μας και δύναμη ψυχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ως πρόκληση για αλλαγή.

ID-100320762

Στο μεγάλο κύκλο που φτιάξαμε όλοι μαζί, στο χώρο της Διάδρασης, με επιπλέον ειδική μετάφραση όλων των λεγομένων στη νοηματική γλώσσα, το κοινό μας όραμα μας έκανε πολύ σύντομα ομάδα. Το βιωματικό παιχνίδι με τα βότσαλα από τη θάλασσα, έμπνευση της ψυχολόγου Αναστασίας Αδάμ, έδειξε να μας φέρνει όλους πιο κοντά με τη διαφορετικότητά μας  και τη συνειδητοποίηση πως οι αντιξοότητες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε, όπως τα άγρια κύματα της θάλασσας, μπορούν να βελτιώσουν τη προσωπικότητά μας, λιαίνοντας τις αιχμηρές προεξοχές μας και μεταμορφώνοντάς μας σε οβάλ βότσαλα που αρμονικά συνυπάρχουν αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον.

Η σκυτάλη είχε ήδη πλέον δοθεί από τους ομιλητές στους συμμετέχοντες όταν μια εκ βαθέων συζήτηση άρχισε να ξεκινά. Ακούστηκαν πολλές σκέψεις, απορίες, προβληματισμοί αλλά και προτάσεις:

*«Ο ανάπηρος γίνεται, δε γεννιέται».

* «Η αναπηρία ως έννοια είναι κοινωνικό κατασκεύασμα μέσα από το κοινωνικό αποκλεισμό και την απομόνωση».

* « Αναγκαίοι οι κοινωνικοί αγώνες προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές ικανότητες και ανάγκες καθώς και των οικογενειών τους»

* «Τα υγιή ερεθίσματα αλληλεπίδρασης με τους σημαντικούς άλλους (γονείς, δασκάλους, συνομηλίκους), το παιχνίδι, η σχέση με τη φύση και η επαφή με τη τέχνη, μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες ψυχικής και σωματικής ευεξίας για το παιδί». 

Οι γονείς είναι άνθρωποι και όχι θεοί! Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να είναι ανθρώπινοι και όχι τέλειοι».

* «Όσο περισσότερο το παιδί μου κατακτά την αυτονομία του, τόσο ανησυχώ λιγότερο για το μέλλον του, χωρίς εμένα».

* «Το παιδί μου είναι η δύναμή μου. Κάθε πρωί που ξυπνώ στα μάτια του βρίσκω την ελπίδα και το κουράγιο να συνεχίσω».

* «Η αρμονική εμπλοκή και των δύο γονιών είναι ισχυρός παράγοντας θετικής εξέλιξης της ζωής του παιδιού».

*«Ο πατέρας αγκαλιά-Ζει τη μητέρα, η μητέρα αγκαλιά-Ζει το παιδί και όλοι μαζί θαυμά-Ζουν την ανθρώπινη ύπαρξή τους».

* «Η συμβουλευτική και ψυχική υποστήριξη του γονέα και της οικογένειας είναι εξαιρετικά απαραίτητη. Στην απουσία της μειώνονται τα οφέλη από την άμεση εξειδικευμένη παρέμβαση προς το ίδιο το παιδί, ενώ στη παρουσία της, τα οφέλη είναι πολλαπλάσια».

*«Η ψυχοθεραπεία ήταν ό,τι καλύτερο έκανα για εμένα και το παιδί μου».

*«Η οικογένεια έχει την πιο έντονη, ισχυρή, διαρκή και σημαντική επίδραση πάνω στα παιδιά, ανεξάρτητα από το πόσοι ειδικοί θα εργαστούν μαζί τους σε ολόκληρη τη ζωή τους».

*«Η συμβουλευτική παρέμβαση και η ψυχική υποστήριξη των γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες και ικανότητες αναδεικνύοντας τα παραπάνω στοιχεία, δίνουν την ευκαιρία απόκτησης της απαραίτητης ελπίδας, εμψύχωσης, επίγνωσης και δύναμης για την αποδοχή και τη διεκδίκηση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε ανθρώπου, με ειδικές ικανότητες ή όχι,  στη προσωπική ανάπτυξη, εξέλιξη και αυτοπραγμάτωση».  

Η Διάδραση- Εργαστήριο Μελέτης της Ανθρώπινης Επικοινωνίας γεμάτη από βότσαλα θαλασσινά, συναισθήματα, σκέψεις και προτάσεις, μοίρασμα και συνειδητοποίηση, δράση και πράξη, μεταμορφώθηκε σε μια αγκαλιά που δημιούργησαν οι ίδιοι οι γονείς-συμμετέχοντες, ανοίγοντας γενναιόδωρα τη ψυχή τους.

Το πιο δυνατό μήνυμα της βραδιάς ήταν η ευγνωμοσύνη όλων μας προς το συνομιλητή μας που μας ανοίχτηκε και μας μίλησε μοιραζόμενος το βίωμά του. Η αλήθεια μας, πως τίποτα δεν είναι καταδικασμένο όσο είμαστε διατεθειμένοι να το μοιραστούμε και να το παλέψουμε μαζί, μας έδωσε αισιοδοξία και δύναμη.

Για περαιτέρω επικοινωνία απευθυνθείτε στο email: info@idiadrasi.gr

ή στο τηλέφωνο: 6948082484